Project Karl Jenkins  "The armed man"

 

Op 23 april 2010 heeft Alegría aangevuld met projectleden de indrukwekkende vredesmis ‘The armed man’ van Karl Jenkins uitvoerd. Met slagwerk, solisten, orgel, blazers en een koor.

 

The armed man

‘The armed man’ (de gewapende man) is de titel van een eigentijdse mis van Karl William Jenkins. Het stuk is gecomponeerd in opdracht van The Royal Armouries Museum in Leeds en de première vond plaats in de Royal Albert Hall in London in 2000. Bij het ingaan van het nieuwe millennium wilde Jenkins met een moderne mis terugkijken op de meest oorlogszuchtige en destructieve eeuw uit de menselijke geschiedenis, maar ook vooruitblikken naar een hopelijk minder gewelddadige nieuwe eeuw.

De christelijke mis vormt het uitgangspunt van de compositie, maar wordt doorsneden met literaire teksten en muzikale stijlen uit alle delen van de wereld. Zoals teksten uit de Mahabharata, het grote gedicht uit het Hindoeïsme, en teksten van de Japanse dichter Togi Sankichi, die getuige was van het bombardement op Hiroshima. Het eeuwenoude volkslied ‘L’homme armé’ vormt het begin en eind van de mis. Resultaat is een theatraal en indrukwekkend muziekstuk waarin stampende laarzen, schrille tonen van de piccolo uit de militaire blaaskapel en menselijke smeekbeden te horen zijn.  In het najaar van 2009 is ‘The armed man’ in Nederland uitgevoerd onder leiding van Karl Jenkins zelf, als benefietconcert voor War Child. Alegría kiest ervoor het werk in april 2010 uit te voeren in het teken van ’65 jaar bevrijding’.

 

Karl Jenkins

Karl Jenkins is geboren in Wales en heeft een klassieke opleiding gevolgd tot musicus, dirigent en componist. Zijn belangstelling voor andere muziekstijlen is groot. Al heel vroeg heeft hij een prestigieuze Jazz-prijs gewonnen. Jenkins is wereldberoemd geworden met zijn project Adiemus.

 

Bezetting

De muziek van Jenkins komt het best tot zijn recht met een majestueus koor. We hebben dan ook gestreefd naar een bezetting van minstens twee, maar nog liever drie keer zo groot als onze vaste bezetting.

Oorspronkelijk is ‘The armed man’ geschreven voor orkest. Alegría koos voor een uitvoering met orgel, slagwerk, blazers en solisten.

Kijk hieronder voor een fragmant, niet de uitvoering van Alegrá maar geeft een beeld

 

 

 

De uitvoering van Alegría werd ingeleid door de Burgemeester van Amstelveen Dhr. Jan van Zanen